” –Serdecznie zapraszam na stoisko Samorządu Województwa Wielkopolskiego, gdzie produkty regionalne zaprezentuje 30 wystawców z całej Wielkopolski. Będą to producenci zdrowej, lokalnej żywności, restauratorzy oraz przetwórcy, których wyrobom nie sposób się oprzeć. Ponadto targom towarzyszy wiele inicjatyw związanych z promowaniem niemarnowania żywności– mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.”
Koneserzy żywności opartej na lokalnych i tradycyjnych recepturach będą mogli spróbować m.in. mięsa i wędliny, sery – smażone, kozie czy dojrzewające, przetwory mleczne, miody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, przetwory owocowo-warzywne z ekologicznych gospodarstw czy oleje tłoczone na zimno. Podczas trzydniowego święta żywności Samorząd Województwa Wielkopolskiego przygotował wiele atrakcji, w tym pokazy kulinarne z udziałem znanego kucharza.
W tym roku gościem specjalnym wydarzenia będzie szef kuchni Laurentiu Zediu, znany z licznych występów telewizyjnych jako Chef Lorek. Podczas pokazów kulinarnych, które odbędą się w piątek od godz. 10.15 do godz. 15.00 dla uczniów szkół gastronomicznych z Wielkopolski oraz w sobotę od godz. 10.00, podczas otwartego pokazu dla zwiedzających, zaprezentuje m.in. dania z wykorzystaniem żywności zagrożonej marnotrawstwem.
źródło : https://calisia.pl/smaki-regionow-na-terenie-miedzynarodowych-targow-poznanskich,64040